Friskvård

Kärlek är friskvård

En läsare skriver i ett brev, sist på sidan: "Glöm inte säja till dem som står dig nära , att du älskar dem, både i mot och medvind . Men mena det ! Livet är så kort . Det kan ge en sån styrka, ett tryggt liv."


God familjesammanhållning och kärleksfull social gemenskap gör livet bevisligen friskare, trevligare och längre.Små glädjeämen i vardagen ska man inte heller underskatta. En god vana, till exempel att gå och basta, kan bli en viktig del i ens livsstil. Endorfiner frigörs när man ångande varm hoppar i kalla havet. Promenaden till och från bastun och intressanta samtal med en vän är också trevligt. En god middag, på kvällen en bra bok och därefter en härlig natts sömn. Friskvård kan vara en njutning. Är den trist och plågsam tröttnar man lätt.

Njuter man av sin friskvård blir den lätt en vana. Den som bastar varje vecka märker behagliga effekter. Och då är det också lättare att ha goda relationer.Vilken friskvård ägnar du dig åt?

En vän eller två och en flaska vin eller två och Leonard Cohen kan vara friskvård...


Vandra


Att vandra är bland det mest ursprungliga vi kan göra,


Bara genom att titta på denna film blir man glad. Och vandra kan man göra året om, livet ut.


Bara man går ut.

Killen som gjort denna film har signaturen Cavok photo, se fler av hans vandringar på youtube.


En nödvändighet?


Tycker du om vandring kanske du också gillar filosofen Henry David Thoreau som skrivt Walking.


Om den store författaren inte fick vandra fyra timmar varje dag mådde han dåligt och kunde inte skriva.

Men fick han vandra mådde han utmärkt och skrev fantastiska böcker.Tydligen grubblar vi betydligt mindre över våra egna brister och tillkortakommanden när vi går en enkel promenad i ett grönområde.


Då bryter vi självdestruktiva  tankemönster och mår genast bättre. Läs  om forskning på området.


Promenader motverkar dessutom hjärtbesvär lika bra som löpning enligt en vetenskaplig studie.

Sjung och bli glad och smart!


Du kan läsa en uppsats här om effekterna av körsång.


Och du kan läsa  om antologin Körsång påverkar där olika forskare bidrar med sin kunskap i ämnet.

Att lyssna är också en njutning


Att vila och bara lyssna är en skönhetsupplevelse.


Och skönhetsupplevelser gör gott.

När vi mediterar stänger vi av tankarna en stund och det mår vi  bra av

Fysisk närhet och kärleksfulla relationer ger allra bäst vila


Allt mer forskning visar på betydelsen av socialt stöd och vänskap.

Här kan du läsa om hjärnforskning som visar hur hjärnan sparar energi bäst när vi är nära människor vi tycker om.

Sova middag till skön musik.

En läsares minne av sin mor får mig att förstå att kärlek ger hälsa, styrka, överlevnad,  hennes brev publiceras här...


Glöm inte säja till dem som står dig nära, att du älskar dem 
Att växa upp med en förälder som har ett fysiskt handikapp , gör att man kanske ser livet lite på ett annat sätt, och inte tar något eller någon för givet. Min Mamma hamnade tidigt i rullstol,början av tonåren. Förutom att det är i en ålder , då man pendlar mellan att vara barn och på väg mot vuxen livet, tampades Mamma med, vetskapen att hennes ovanliga muskelsjukdom kunde förkorta hennes liv.


Hon hade en ALS-variant. Hon har haft "så mycket smällar" mot sig, genom livet, men trots det har hon haft en envishet och klokhet som få . Lärt mig,att ta tillvara på det "lilla" i livet, som hon gjort. I vår Familj har vi allitd varit noga med , att vi ställer upp för varandra , att vi bara har varandra till låns och aldrig gå till sängs som ovänner. Ge kärlek till varandra , tala sanning är ett annat nyckelord. Att inte haka upp sig på småsaker , försöka låta bli att bli bitter för att livet inte blev som man tänkt sig. Behandla andra som du själv vill bli behandlad.


Prata mycket med varandra , allt går bara man vill och bara vara här och nu . Det är lätt att tycka orden bara är klyschor. Men , när man lever vissa perioder med pressen , att livet kanske är på väg att rinna ifrån en, då blir innebörden i orden viktiga! Säg inget ,gör inget, om du inte menar det med hela hjärtat! Det finns en dag då vi skiljs åt och då är det en som ska kunna leva vidare med sig själv.


Det är inte döden som är svår , det svåra är att leva med saknaden efter någon du älskar. Att hitta styrka till att orka leva och njuta av livet, har min Mamma gjort genom att vågat vara nyfiken , pröva nya saker , vara spontan kunna prata om både livet och döden.


KÄRLEK : Tagit sig tid ge kärlek till dem hon haft nära .

KONST : Lagt ner hela sin själ, att måla och skapa motiv.

TRÄNAT : För att bibehålla muskler och ränsa skallen .

NATUREN : Hitta inspiration till att måla motiv och bara få vara ett med naturen , andas.


Det här är en del , jag lärt mig uppskatta sen barnsben . När min Mamma gick över till andra sidan och jag började att ta mig ut genom " Sorgbubblan" , är jag tacksam att ha dem här bitarna att falla tillbaka till , så att jag kan fortsätta hitta min styrka och mitt liv . Träna och sjunga i kör är en stor inspirations källa för mig. Mitt tips är , stanna upp lite då och då i ditt liv och tänk på vem du är och var du kommer ifrån .


Glöm inte säja till dem som står dig nära , att du älskar dem , både i mot och medvind . Men mena det ! Livet är så kort . Det kan ge en sån styrka och ett tryggt liv . Min Mamma "levde på övertid" men, jag tror tack vare hennes positiva inställning till livet och envishet att vilja leva och vara med , har gjort mycket . Det är klart , stark har med varit svag ibland , man är inte mer än människa . Gäller bara hitta sin väg att tackla sin överlevnad på.


Stolt dotter / Lotta Hjorter